Bah! Het is maar koud en nat en grijs! Ik vind dit weer echt helemaal niks!

Diva ook niet. Die ligt het liefst lekker buiten in het zonnetje op een kussen of in het gras. Maar ja, dat gaat nu niet. Nu moet ze het doen met liggen op het bed beneden, bovenop het extra dekentje dat ik daar op heb gelegd om mijn voeten warm genoeg te houden.

Dat bed is overigens zo gewoon geworden. Het staat er inmiddels zo’n 14 maanden.

En ik ben er blij mee. Niet met dat ik het nodig heb, maar wel met dát ik het heb, omdat ik het nodig heb. Sommige mensen lijken te denken dat zo’n ziekenhuisbed in de woonkamer het einde van de wereld is of zo. En dat het één en al zieligheid betekent. In werkelijkheid betekent het vrijheid. Vrijheid om te leven met een betere kwaliteit van leven. Vrijheid om de vele dutjes die ik overdag moet doen te doen samen met mijn lieve Diva bij me, gezellig onder de deken nu het wat aan de koele kant is. Vrijheid om te kunnen genieten van bezoek, zonder dat ik ongemakkelijk op de bank lig of te vermoeiend op een stoel moet zitten.

En datzelfde geldt ook voor mijn rolstoel. Mijn rolstoel is een hulpmiddel. En ja, ik had die liever niet nodig gehad, maar aangezien ik dat wel heb, betekent de rolstoel eveneens vrijheid. Ik kan weer naar de Action gaan om coole verf- en andere knutselspullen uit te zoeken. En sinds ik de elektrische duwondersteuning met joystick heb, is dat zónder dat hubby mij moet rondduwen. Dat geeft me niet alleen vrijheid. Dat geeft me zelfstandigheid. Hiervoor moest ik worden geduwd en dat maakte mij erg afhankelijk. Toen voelde ik mij in mijn rolstoel al een stuk vrijer dan zonder (want dan kon ik helemaal niet de deur uit), maar ook voelde ik me heel duidelijk patiënt. Nu is dat gelukkig voorbij, hoewel ik intussen heb bemerkt dat ook deze rolstoel mij nog niet de optimale bewegingsvrijheid biedt. Ik moet hierin nog steeds rechtop zitten en dat is voor mij erg vermoeiend. Hopelijk lukt het snel om een kantelrolstoel aan te vragen bij de gemeente. Dan kan ik nog optimaler genieten van een zeldzaam uitje.