12 mei is Wereld ME-dag. M.E. (myalgische encefalomyelitis) is een invaliderende chronische ziekte die elk deel van het lichaam van de patiënt aantast. Personen met M.E. ervaren symptomen zoals hersenmist, spierpijn, gevoeligheid voor sensorische input (zoals licht, geluid, geuren) en – cruciaal – post-exertionele malaise (PEM; griepachtige symptomen die worden veroorzaakt door activiteiten die voor veel mensen zo normaal lijken, zoals boodschappen doen).

Zeer weinig mensen met M.E. kunnen fulltime werken, de meesten kunnen helemaal niet werken. Er is geen medicijn en geen behandeling. Het enige wat we kunnen doen, is pacing toepassen. Dit betekent dat we onze energie relatief gelijkmatig over de dag verdelen en veel rustmomenten nodig hebben tussen kleine activiteiten. Als we een vermoeiendere activiteit plannen, moeten we de dag ervoor rusten en we weten dat we daarna waarschijnlijk ook nog PEM zullen krijgen.

M.E. werd al in 1969 officieel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie, er zijn miljoenen patiënten over de hele wereld (meer zelfs dan mensen met AIDS). Er is echter nog steeds zeer weinig (h)erkenning van de ziekte, zowel door het publiek als door medische professionals. Onderzoek naar M.E. is nog steeds schaars en het duurt meerdere jaren bij de meeste patiënten eer zij worden gediagnosticeerd (voor mij was het ‘slechts’ 3,5 jaar nadat ik PEM begon te ervaren).

Daarom heb ik jouw hulp nodig. Je kan me uiteraard niet genezen, maar je kan me wel helpen door het bewustzijn over M.E. te vergroten. Om dit te doen, heb ik een how-to blad voor gezonde mensen opgesteld om één dag te leven zoals ik elke dag moet leven. Dit helpt om jou en anderen te laten zien hoezeer het geen vakantie is om hele dagen in bed door te brengen.

Als je deelneemt, deel je dit dan op je social media? Gebruik dan in ieder geval de volgende hashtags: #LiveLikeME #MEawarenessMonth #InvisibleDisability

Een andere manier om te helpen is door onderzoek naar M.E. financieel te ondersteunen. Open Medicine Foundation (OMF) doet precies dat. Als je besluit deel te nemen aan deze bewustwordingscampagne, kun je overwegen om ook aan OMF te doneren. Je kunt zelfs mensen vragen om jouw #LiveLikeME dag te sponsoren, zodat jij nog meer kunt doneren!

Om te doneren, klik hier, of doneer via mijn inzamelingsactie op Facebook. En als je iets wilt ontvangen in ruil voor je donatie, kun je leuke spullen bestellen in mijn #LiveLikeME-collectie op Redbubble. Alle verdiensten van deze collectie doneer ik aan OMF. Bij voorbaat dank!

Met grote dank aan Joyce Bertram voor de vertaling naar het Nederlands!

Nuttige links

Open Medicine Foundation

Forget ME not acties ter ondersteuning van OMF

Engelstalige richtlijnen voor diagnose door NICE

MEpedia door #MEAction

Millions Missing Holland (Facebook)

Leven met ME is kunst (online tentoonstelling van kunst gemaakt door mensen met ME. Hier vind je ook mijn werken tentoongesteld!).

ME Centraal (kennis en informatiedeling over M.E.)

ME-gids.net (informatieve pagina over M.E.

Min of Meer. ME: wat is het, wat doet het, hoe voelt het? Blog door MEdepatiënt Martine over leven met M.E.

MEnens: Facebookpagina en blog van MEdepatiënt Dascha

Blog en Facebookpagina van MEdepatiënt Anil van der Zee (Engelstalig)

Tom Kindlon’s ME and CFS related page (Facebook; Engelstalig)

Spoon theory door Christine Miserandino (uitleg over hoe de energiehuishouding werkt bij mensen met verschillende chronische ziekten, waaronder M.E.).

ME patiëntenverenigingen

ME/CVS Vereniging Nederland

Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

ME/CVS Nederland (stichting, geen vereniging)

12ME België

World ME Alliance